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May 17, 2019 

Anuj K. Goel. Esq.  
Vice President, Legal and Regulatory Affairs 
Massachusetts Health and Hospital Association 
500 District Avenue 
Burlington, MA 01803 
 

Re: Section 35 of Chapter 123 

Dear Anuj: 

You have asked me for my advice concerning the privacy law aspects raised by the participation 
of a hospital and its physicians in commitment proceedings commenced under Section 35 of 
Chapter 123.  In particular, you have asked whether a physician who has learned of a patient’s 
alcohol or substance abuse disorder as a result of an encounter in a hospital emergency room 
or an inpatient unit, and who has determined that the patient is likely to suffer serious harm as a 
result of such condition, may disclose protected health information concerning the patient’s 
disorder to a court in connection with a commitment proceeding brought under Section 35.   

The short answer to your question is that such disclosure is permitted by federal and state law. 

Discussion 

Section 35 of Chapter 123, as amended by the Section 4 of Chapter 8 the Acts of 2016, permits 
a physician (among others) to petition any district court or the juvenile court for an order of 
commitment of a person whom he has reason to believe has an alcohol or substance abuse 
disorder.  If after a hearing, which shall include expert testimony and related medical records, 
the court determines that the individual suffers from an alcohol or substance abuse disorder and 
there is a likelihood of serious harm as a result of such disorder, the court may order the 
commitment of such individual. 

A commitment hearing under Section 35 will necessarily involve the disclosure of protected 
health information about the individual, and that information will necessarily include topics that 
are generally considered highly sensitive due to the stigma associated with a diagnosis of 
alcoholism or substance abuse.  Accordingly, your members and their associated physicians 
have asked for some assurance that they can provide such information to the court in 
accordance with applicable privacy laws. 
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Federal HIPAA Standards 

In this regard, I have reviewed the HIPAA privacy regulation, case law involving the privacy 
obligations of physicians, and, since social workers often practice in hospital emergency 
departments, the regulations governing the practice of licensed clinical social work. 

The HIPAA privacy regulation, 45 C.F.R. 164.512(j) states, in relevant part: 

(j) Standard: Uses and disclosures to avert a serious threat to health or safety (1) 
Permitted disclosures. A covered entity may, consistent with applicable law and 
standards of ethical conduct, use or disclose protected health information, if the covered 
entity, in good faith, believes the use or disclosure: (i)(A) Is necessary to prevent or 
lessen a serious and imminent threat to the health or safety of a person or the public; 
and (B) Is to a person or persons reasonably able to prevent or lessen the threat, 
including the target of the threat . . .  

(4) Presumption of good faith belief. A covered entity that uses or discloses protected 
health information pursuant to paragraph (j)(1) of this section is presumed to have acted 
in good faith with regard to a belief described in paragraph (j)(1)(I) or (ii) of this section, if 
the belief is based upon the covered entity's actual knowledge or in reliance on a 
credible representation by a person with apparent knowledge or authority. 

The disclosure of protected health information to a court in order to prevent “serious harm” is 
permitted by the privacy regulation.   

 The federal Office of Civil Rights (“OCR”) has provided guidance on this point, as follows: 

Q:  What constitutes a “serious and imminent” threat that would permit a health care 
provider to disclose PHI to prevent harm to the patient, another person, or the public 
without the patient’s authorization or permission?  

A:  HIPAA expressly defers to the professional judgment of health professionals in 
making determinations about the nature and severity of the threat to health or safety 
posed by a patient. OCR would not second guess a health professional’s good faith 
belief that a patient poses a serious and imminent threat to the health or safety of the 
patient or others and that the situation requires the disclosure of patient information to 
prevent or lessen the threat. Health care providers may disclose the necessary protected 
health information to anyone who is in a position to prevent or lessen the threatened 
harm, including family, friends, caregivers, and law enforcement, without a patient’s 
permission. 

HIPAA should not be a barrier to a hospital’s or physician’s participation in the Section 35 
process so long as they act in good faith.   

As we have discussed, information gathered in the emergency department or medical surgical 
unit of a general services hospital is not subject to the federal regulations governing the privacy 
of substance abuse treatment records, 42 C.F.R. Part 2.  Accordingly, I have not considered the 
application of these regulations to Section 35 proceedings.  If the information to be submitted 
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has been received by the hospital from a substance abuse disorders treatment facility or a unit 
of the hospital that specializes in substance abuse treatment, then the Part 2 rules must be 
observed. 

Massachusetts Privacy Laws 

All persons in Massachusetts have a right against the unreasonable, substantial or serious 
interference with their privacy.  M.G.L. Ch. 214 § 1B.  In my view, where a treating physician 
discloses information to prevent serious harm to the individual, a court would find that the 
disclosure was not unreasonable, and would find that such disclosure would not violate the 
privacy statute. 

The leading case in Massachusetts on a physician’s obligation to preserve the confidentiality of 
medical information is Alberts v. Devine, 395 Mass. 59 (1985).  The Court in Alberts held: 

In Massachusetts, the Legislature has demonstrated its recognition of a policy favoring 
confidentiality of medical facts by enacting G.L. c. 111, §§ 70 and 70E, to limit the 
availability of hospital records. Furthermore, G.L. c. 233, § 20B, creates an evidentiary 
privilege as to confidential communications between a psychotherapist and a patient. 
The fact that no such statutory privilege obtains with respect to physicians generally and 
their patients . . . does not dissuade us from declaring that in this Commonwealth all 
physicians owe their patients a duty, for violation of which the law provides a remedy, 
not to disclose without the patient's consent medical information about the patient, 
except to meet a serious danger to the patient or to others. [Citations omitted].   

Given this exception, the Massachusetts common law rule set forth in Alberts should not 
prevent a physician from providing testimony as part of a proceeding under Section 35.    

As noted by the Court in Alberts, Massachusetts has established a privilege for communications 
between a psychotherapist and a patient.  This privilege has an exception for commitment 
proceedings, as follows: 

(a) If a psychotherapist, in the course of his diagnosis or treatment of the patient, 
determines that the patient is in need of treatment in a hospital for mental or emotional 
illness or that there is a threat of imminently dangerous activity by the patient against 
himself or another person, and on the basis of such determination discloses such 
communication either for the purpose of placing or retaining the patient in such hospital, 
provided however that the provisions of this section shall continue in effect after the 
patient is in said hospital, or placing the patient under arrest or under the supervision of 
law enforcement authorities.  M.G.L. c. 233 § 20B (a) 

I note that an emergency room physician, for example, would not typically be a psychotherapist, 
but the existence of this exception underscores the ability of a physician to disclose confidential 
information to protect a patient from harm. 

The regulations of the Board of Registration in Social Work are also instructive.  These 
regulations expressly permit a licensed clinical social worker to disclose information as 
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necessary to prevent the client from harming himself.  258 CMR 22.04(2).  The regulation 
states: 

(2) Disclosure Necessary to Prevent Harm to Client. (a) A social worker may disclose 
client communications, information or records without the prior written consent of the 
client, to the extent authorized by 258 CMR 22.04(2)(b) and (c), if: 1. The client’s 
behavior creates a clear and present danger of harm to the client himself or herself; 2. 
The client has explicitly refused to voluntarily accept further appropriate treatment or 
services; 3. Disclosure of the communications, information or records is reasonably 
necessary to protect the safety of the client; and 4. The disclosure of client 
communications, information or records is limited to that authorized by 258 CMR 
22.04(2)(b) and (c).  

(b) In any situation where disclosure of client communications, information or records 
without the written consent of the client is authorized by 258 CMR 22.04(2)(a), if the 
social worker has a reasonable basis to believe that the client can be committed 
involuntarily to a hospital or other health care facility for appropriate treatment or 
services pursuant to M.G.L. c. 135, § 12, that social worker shall take all appropriate 
actions which are within the lawful scope of practice for his or her licensure level, as set 
forth in 258 CMR 12.00: Scope of Practice, to initiate proceedings for involuntary 
hospitalization of that client. In so doing, the social worker may disclose any and all 
client communications, information or records reasonably necessary to carry out his or 
her obligations under 258 CMR 22.04(2)(b).  

(c) In any situation where disclosure of client communications, information or records 
without the written consent of the client is authorized by 258 CMR 22.04(2)(a), and 
whether or not the social worker has a reasonable basis to believe that the client can be 
committed involuntarily to a hospital or other health care facility for appropriate treatment 
or services pursuant to M.G.L. c. 135, § 12, the social worker may disclose client 
communications, information or records to members of the client’s family or other 
individuals if, in the reasonable exercise of his or her professional judgment, the social 
worker believes that disclosure of the particular communications, information or records 
in question would assist in protecting the safety of the client. 

It is clear that under state law, either a physician or a social worker may disclose otherwise 
privileged information pursuant to a proceeding under Section 35 to prevent a client from 
suffering serious harm. 

Maintaining Confidentiality of Court Records 

The Association has been discussing the administration of this Section 35 commitment process 
with the judiciary.  In this regard, I note that M.G.L., Chapter 123, Section 36A states, in relevant 
part: 

All petitions for commitment, notices, orders of commitment and other commitment 
papers used in proceedings under sections one to eighteen and section thirty-five shall 
be private except in the discretion of the court. Each court shall keep a private docket of 



Page 5 
 

the cases of persons coming before it believed to be mentally ill, including proceedings 
under section thirty-five; 

Based on the legislative language and the guidance provided to MHA by the Department of 
Mental Health (“DMH”) General Counsel, it seems clear that the information provided to the 
DMH court forensic clinicians is used to by the court to determine the appropriateness of a 
Section 35 petition.  Medical information that is provided to the forensic court clinicians should 
fall under the protection of Section 36A, which in turn should prevent that information from being 
exposed to the public, unless the presiding judge determines otherwise. 

I trust this is helpful. 

Sincerely yours, 

 

David S. Szabo 

   


